CineMonsteR


https://cinemaparadiso.mybb.rocks/

CineMonsteR - collection of the most rare and scandal films of world cinema.
WELCOME!


 

Monday, October 2, 2023

Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970. FULL-HD.

Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970. FULL-HD.
A true masterpiece of Czechoslovak cinema!
CZ. Valerie a týden divů je československý surrealistický horor, který natočil v roce 1970 Jaromil Jireš podle stejnojmenné prózy Vitězslava Nezvala z roku 1935. Předloha je ovlivněna surrealismem a pohrává si s motivy z pohádek i z pokleslé hororové četby. Využívá logiku snu, v níž neplatí kauzalita a postavy libovolně mění svoji identitu. Leitmotivem je dospívání mladé dívky, která objevuje tajemství sexuality a bouří se proti represivním institucím jako rodina nebo církev.
Filmové zpracování je výrazně stylizovanou podívanou, využívající secesní dekorace i atmosféru vesnických poutí s jejich panoptiky. Nezvyklou působivost podtrhuje scéna Ester Krumbachové, kamera Jana Čuříka a hudba Luboše Fišera. V titulní roli debutovala Jaroslava Schallerová. Film se natáčel ve Slavonicích.
Příběh se odehrává během léta ve starobylém městečku, kde žije Valerie se svou přísnou babičkou. Přijíždějí komedianti, mezi nimiž je netvor zvaný Tchoř a jeho syn Orlík. Valerii pronásledují vidiny, v nichž vystupuje babička jako upírka, která se proměňuje v mladou přitažlivou ženu. Zároveň se Valerie dovídá, že Tchoř je její otec, takže Orlík, který se jí dvoří, je vlastně její bratr (incestní motiv). Objevuje se také přítelkyně a zasvětitelka Hedvika, mladá žena, která se má provdat za bohatého statkáře, a perverzní kněz Gracián, který se Valerii pokusí znásilnit a když neuspěje, chce ji upálit jako čarodějnici. Nakonec Valerie díky své nevinnosti ze všech nástrah vyvázne a pozná své skutečné rodiče.
EN. Valerie and Her Week of Wonders (Czech: Valerie a týden divů) is a 1970 Czechoslovak surrealist fantasy horror film directed by Jaromil Jireš, based on the 1935 novel of the same name by Vítězslav Nezval. It is considered part of the Czechoslovak New Wave movement. The film portrays the heroine as living in a disorienting dream, cajoled by priests, vampires, and men and women alike. The film blends elements of the fantasy and gothic horror film genres.
A thief awakens Valerie, just 13, taking earrings left to her by her mother. By morning, the earrings have been returned, Valerie's first period has begun, and a troupe and a missionary have arrived in her Medieval town. The thief is Orick; he reports to a cloaked constable who may also be the missionary. Attention to sexuality is everywhere: Valerie's grandmother's puritanical nature, the missionary's sermon to the town's virgins, the parish priest's attempt to seduce Valerie, and lusty adults at play. Valerie's nascent sexuality puts her in great danger. Can she navigate the passage from innocence to experience, a route teaming with vampires, a murderer, and an obscure family tree?
Director: Jaromil Jireš.
Cast: Jaroslava Schallerová, Helena Anýžová, Petr Kopřiva, Jiří Prýmek, Martin Wielgus, Jan Klusák, Alena Stojáková, Karel Engel, Libuše Komancová, Eva Olmerová, Jana Andresíková, Jiřina Machalická, Alice Auspergerová, Bedřiška Chalupská, Michaela Klocová, Zdenka Kovářová, Otto Hradecký, Eva Hnátková, Kristina Maarová, Jarmila Langášková, Karel Bělohradský, Antonín Cmíral, Karel Medek, Jan Berka, Robert Nezval, Jan Žižka, Viola Zinková, Nina Divíšková, Josef Abrhám .
Czechoslovakia, 1970.
Language: Czech, English (music).
 Subtitles: English.
1920x1080 FULL-HD
Download Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970:
2 parts archive:
Part-1
Part-2
 
Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970. FULL-HD.
Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970. FULL-HD.
Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970. FULL-HD.
Valerie a týden divů / Valerie and Her Week of Wonders. 1970. FULL-HD.

No comments:

Post a Comment